Chlorella 

Chlorella-zelená superpotravina

Chlorella patrí medzi zelené potraviny, ktoré sú pre svoje všestranné vlastnosti obľúbené medzi milovníkov zdravej výživy a prírodnej medicíny.

chlorella
chlorella

Chlorella - jej predstavenie

Najprv ale niekoľko slov o chlorelle samotnej. Označenie chlorella bez ďalšieho prívlastku prislúcha rodu sladkovodných jednobunkových rias. Pre svet vedy boli objavené v roku 1890, ale riasy veľmi podobné chlorelle boli nájdené v skamenelinách starých jeden a pol miliardy rokov.

Jej názov je odvodený gréckeho slova "chloros" = zelený a latinskej prípony "ella" = malá. Najznámejší je druh chlorella pyrenodoisa, s ktorým sa tiež môžeme najčastejšie stretnúť v doplnkoch stravy. Táto sladkovodná riasa obsahuje až prekvapivo veľa rôznych prírodných látok.

Chlorella - čo všetko obsahuje

Chlorella obsahuje vitamín A, D, beta karotén, vitamín C a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 a kyselinu listovú). Čo sa týka minerálnych a stopových prvkov, je možné spomenúť železo, zinok, vápnik, meď, draslík, fosfor a horčík. Tým ale zoznam ešte nekončí - ďalej obsahuje niekoľko aminokyselín (lyzín, leucín, alanín alebo arginín), veľké množstvo chlorofylu, vlákninu a tiež tzv. CGF rastový faktor (vzniká pri fotosyntéze a stimuluje regeneráciu tkanív). Chlorella obsahuje niektoré zložky zaradené medzi antioxidanty, tak pomáha náš organizmus chrániť pred negatívnym vplyvom škodlivých voľných radikálov z okolitého prostredia.

Chlorella - jej účinky

  • Chlorella pomáha zvyšovať celkovú odolnosť organizmu voči infekciám.
  • Chráni bunky a tkanivá pred škodlivým pôsobením voľných radikálov.
  • Chlorella pomáha znižovať riziko vzniku chorôb srdca a ciev.
  • Priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu a tlak krvi.
  • Niektoré zdroje uvádzajú, že zvyšuje účinnosť inzulínu s následnou lepšou kontrolou hladiny cukru v krvi.
  • Chlorella zvyšuje tiež odolnosť voči stresu a únave.
  • Chlorella prečisťuje tráviaci trakt, najmä hrubé črevo, a podporuje rozvoj užitočnej črevnej mikroflóry, zlepšuje funkciu čriev a ich peristaltiku (hybnosť čriev a tak zlepšuje spracovanie potravy).
  • V prírodnej medicíne je chlorella zaradená medzi detoxikačné prostriedky, pretože pomáha zbavovať telo jedov, ťažkých kovov a chemikálií. Je to vďaka obsahu vlákniny - sporollein. Bunková stena riasy, vďaka obsahu tejto vlákniny, na seba v črevnej dutine naviaže spomínané toxické látky, tie sú potom stolicou vylúčené von z tela a tak je znížené nebezpečenstvo, ktoré pre naše telo tieto ťažké kovy znamenajú.

Dezintegrovaná chlorella

Ide o spôsob spracovania, na ktorom sa významne podieľali aj českí vedci z Mikrobiologického ústavu Akadémie vied ČR. Chlorella pre tieto účely sa pestuje na ostrove Hainan. Dezintegrácia pomáha dosiahnuť lepšie využitie látok obsiahnutých v chlorelle tým, že sa zvýši ich vstrebateľnosť. Toto je dosiahnuté dezintegráciou (slovensky by sme povedali rozrušením) steny jednotlivých buniek tejto riasy. Túto bunku možno prirovnať k oriešku, ktorý pod svojou šupkou skrýva dôležité látky. Naše telo sa inak ťažko dostane k látkam ukrytým pod stenou buniek chlorelly, teda pod tvrdou šupkou pomyselného orieška. Po dezintegrácii môžu enzýmy a tráviace šťavy spracovať pre náš organizmus všetky výživné látky obsiahnuté v chlorelle.


Doporučujeme: Chlorella ADVANCE ktorá obsahuje 100 % prírodnú riasu chlorella. Tablety sa šetrne lisujú a neobsahujú žiadne spojivá ani ďalšie prídavné látky. Kvalita surovín a celého výrobného procesu je garantovaná certifikáciou BIO - konkrétne certifikáty Naturland a CN-BIO (CERES).

Clorella Advance - pestovane a spracovanie

Pestovateľ, od ktorého odoberáme chlorellu, patrí medzi svetovú špičku. Celý výrobný proces je maximálne šetrný a zohľadňuje snahu zachovať v chlorelle všetky hodnotné prírodné látky. Na konci výroby nasleduje výstupná kontrola suroviny. Robíme nezávislú kontrolu kvality v akreditovanom laboratóriu - mikrobiologickú a chemickú analýzu. Vďaka tomu môžeme zaručiť chlorellu tej najvyššej kvality.


Chlorella Advance - optimálne skladovanie

Pre zachovanie vysokej kvality chlorelly je dôležité aj jej skladovanie. Od ukončenia výroby je preto chlorella uchovávaná za optimálnych skladovacích podmienok, ktoré zaručujú zachovanie stálej kvality.

Vytvorte si webové stránky zdarma!