Chlorella 

Chlorella-zelená superpotravina

Chlorella patrí medzi zelené potraviny, ktoré sú pre svoje všestranné vlastnosti obľúbené medzi milovníkov zdravej výživy a prírodnej medicíny.

Chlorella - jej predstavenie

Najprv ale niekoľko slov o chlorelle samotnej. Označenie chlorella bez ďalšieho prívlastku prislúcha rodu sladkovodných jednobunkových rias. Pre svet vedy boli objavené v roku 1890, ale riasy veľmi podobné chlorelle boli nájdené v skamenelinách starých jeden a pol miliardy rokov.

Jej názov je odvodený gréckeho slova "chloros" = zelený a latinskej prípony "ella" = malá. Najznámejší je druh chlorella pyrenodoisa, s ktorým sa tiež môžeme najčastejšie stretnúť v doplnkoch stravy. Táto sladkovodná riasa obsahuje až prekvapivo veľa rôznych prírodných látok.

Chlorella - čo všetko obsahuje

Chlorella obsahuje vitamín A, D, beta karotén, vitamín C a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 a kyselinu listovú). Čo sa týka minerálnych a stopových prvkov, je možné spomenúť železo, zinok, vápnik, meď, draslík, fosfor a horčík. Tým ale zoznam ešte nekončí - ďalej obsahuje niekoľko aminokyselín (lyzín, leucín, alanín alebo arginín), veľké množstvo chlorofylu, vlákninu a tiež tzv. CGF rastový faktor (vzniká pri fotosyntéze a stimuluje regeneráciu tkanív). Chlorella obsahuje niektoré zložky zaradené medzi antioxidanty, tak pomáha náš organizmus chrániť pred negatívnym vplyvom škodlivých voľných radikálov z okolitého prostredia.

Chlorella - jej účinky

  • Chlorella pomáha zvyšovať celkovú odolnosť organizmu voči infekciám.
  • Chráni bunky a tkanivá pred škodlivým pôsobením voľných radikálov.
  • Chlorella pomáha znižovať riziko vzniku chorôb srdca a ciev.
  • Priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu a tlak krvi.
  • Niektoré zdroje uvádzajú, že zvyšuje účinnosť inzulínu s následnou lepšou kontrolou hladiny cukru v krvi.
  • Chlorella zvyšuje tiež odolnosť voči stresu a únave.
  • Chlorella prečisťuje tráviaci trakt, najmä hrubé črevo, a podporuje rozvoj užitočnej črevnej mikroflóry, zlepšuje funkciu čriev a ich peristaltiku (hybnosť čriev a tak zlepšuje spracovanie potravy).
  • V prírodnej medicíne je chlorella zaradená medzi detoxikačné prostriedky, pretože pomáha zbavovať telo jedov, ťažkých kovov a chemikálií. Je to vďaka obsahu vlákniny - sporollein. Bunková stena riasy, vďaka obsahu tejto vlákniny, na seba v črevnej dutine naviaže spomínané toxické látky, tie sú potom stolicou vylúčené von z tela a tak je znížené nebezpečenstvo, ktoré pre naše telo tieto ťažké kovy znamenajú.

Dezintegrovaná chlorella

Ide o spôsob spracovania, na ktorom sa významne podieľali aj českí vedci z Mikrobiologického ústavu Akadémie vied ČR. Chlorella pre tieto účely sa pestuje na ostrove Hainan. Dezintegrácia pomáha dosiahnuť lepšie využitie látok obsiahnutých v chlorelle tým, že sa zvýši ich vstrebateľnosť. Toto je dosiahnuté dezintegráciou (slovensky by sme povedali rozrušením) steny jednotlivých buniek tejto riasy. Túto bunku možno prirovnať k oriešku, ktorý pod svojou šupkou skrýva dôležité látky. Naše telo sa inak ťažko dostane k látkam ukrytým pod stenou buniek chlorelly, teda pod tvrdou šupkou pomyselného orieška. Po dezintegrácii môžu enzýmy a tráviace šťavy spracovať pre náš organizmus všetky výživné látky obsiahnuté v chlorelle.


Doporučujeme: Chlorella ADVANCE ktorá obsahuje 100 % prírodnú riasu chlorella. Tablety sa šetrne lisujú a neobsahujú žiadne spojivá ani ďalšie prídavné látky. Kvalita surovín a celého výrobného procesu je garantovaná certifikáciou BIO - konkrétne certifikáty Naturland a CN-BIO (CERES).

Clorella Advance - pestovane a spracovanie

Pestovateľ, od ktorého odoberáme chlorellu, patrí medzi svetovú špičku. Celý výrobný proces je maximálne šetrný a zohľadňuje snahu zachovať v chlorelle všetky hodnotné prírodné látky. Na konci výroby nasleduje výstupná kontrola suroviny. Robíme nezávislú kontrolu kvality v akreditovanom laboratóriu - mikrobiologickú a chemickú analýzu. Vďaka tomu môžeme zaručiť chlorellu tej najvyššej kvality.


Chlorella Advance - optimálne skladovanie

Pre zachovanie vysokej kvality chlorelly je dôležité aj jej skladovanie. Od ukončenia výroby je preto chlorella uchovávaná za optimálnych skladovacích podmienok, ktoré zaručujú zachovanie stálej kvality.