Vitamíny - ako sa delia

Vitamíny a ich delenie

Vitamíny sa delia podľa svojich chemicko-fyzikálnych vlastností, podľa rozpustnosti na vitamíny rozpustné vo vode (hydrofilné) - B (B komplex: tiamín, riboflavín, kyselina pantoténová, pyridoxín, kobalamín, kyselina listová, biotín, PP - niacín, H, C - kyselina askorbová) a vitamíny rozpustné v tukoch (lipofilné) - a - retinol, D - kalciferol, E - tokoferol, K - fylochinón). Rozdiel medzi vitamínmi rozpustnými vo vode alebo v tukoch je, že vitamínami rozpustnými vo vode sa nedá predávkovať, pretože sú telom vylučované, naopak vitamíny rozpustné v tukoch sa ukladajú v tukovom tkanive a pečeni a to aj na niekoľko rokov a preto je možné sa nimi predávkovať a môžu vznikať rôzne otravy a v horších prípadoch môžu mať za následok aj veľmi vážne zdravotné komplikacie.Vitamíny rozpustné vo vode je však nutné stále doplňovať, pretože v tele zostávajú len krátko.

Vitamíny rozpustné v tukoch sa spravidla nachádzajú v mäse, rybách, mliečnych výrobkoch (mlieko, maslo) a rastlinných olejoch a aj keď sa tieto potraviny uvedú do varu, vitamíny v nich naďalej zostávajú.

Niektoré potraviny obsahujú látky, z ktorých si potom telo môže vytvoriť vitamín - napríklad v prípade žltooranžového sfarbeného beta-karoténu obsiahnutom v ovocí a zelenine, ktorý sa neskôr mení vo vitamín A. sú oveľa citlivejšie, než rozpustné v tukoch, preto keď privedieme potraviny, ktoré tieto vitamíny obsahujú, k varu, môžu byť čiastočne zničené, alebo zostanú vo vode - toto platí zvlášť u kyseliny listovej a vitamínu C.

Vitamín A sa nachádza najmä v mäse morských rýb, mliečnych výrobkoch, vajciach, vnútornostiach a ovocí a je nevyhnutný pre správny rast a zdravie očí. Vitamín D sa nachádza najmä v masle, vajciach a rybacom tuku a je nevyhnutný pre rast kostí, vitamín E je obsiahnutý napríklad v špenáte, vajci a je pôsobí proti poruchám krvotvorby a nervových porúch a nakoniec posledný z radu vitamínov rozpustných v tukoch, vitamín K sa vyskytuje hlavne v zelenej zelenine a napomáha zrážaniu krvi.