Kustovnica čínska -Goji - Goji Berry

Goji - Kustovnica čínska

Kto by v dnešnej dobe nepoznal tie drobné tmavo červené plody, ktoré sa tvarom podobajú hrozienku? Volajú sa: Kustovnica čínska, alebo Goji, alebo aj Goji Berry, domorodý názov Godži. Plody, ktorým sa prisudzujú nemalé liečivé účinky, často až nadprirodzené? Odkiaľ sa vlastne Kustovnica čínska vzala? A aký je jeho skutočný efekt na ľudské zdravie? Kustovnica čínska patrí do kategórie najvýznamnejších nutričných životabudičov. Začnime však pekne po poriadku.

Kustovnica čínska - jej pôvod

Prapôvod Kustovnice čínskej patrí do oblasti Tibetu a Mongolska. Práve v Tibete sa už takmer 2000 rokov teší svojej obľube. Viac ju však propaguje tradičná čínska medicína, ktorá goji prikladá nemalý terapeutický účinok. Plody, vďaka svojmu širokému minerálnemu a antioxidačnému spektru, celkovo podporujú telesnú zdatnosť, napomáhajú zachovať acidobázickú rovnováhu tela, predchádzajú migrénovým stavom, bolestiam krčnej chrbtice, bolestiam hlavy, mierne znižujú cholesterol, krvný tlak, upevňujú funkciu obličiek, posilňujú pečeň a oči. Mnohé publikácia zmieňujú tiež pozitívny vplyv pri liečbe astmy. Či tak alebo onak, nemožno predpokladať, že počas pravidelného požívanie hrsti bobuliek denne, vyliečime ťažkosti, s ktorými telo zápasí niekoľko desiatok rokov.

Kustovnica čínska sa predstavuje

Svojou sýto červenou farbou goji potvrdzuje prítomnosť liečivých karotenoidov, ktorých množstvo je dané celkovou zrelosťou plodu. Z nich vyzdvihujeme predovšetkým beta karotén či zeaxantín, ktorý napomáha predchádzať degeneratívnym zmenám v oblasti sietnice oka. Zaujímavé množstvo tohto karotenoidu nachádzame aj v inej zelenine, ale je tu fakt, že obsahuje o 15% karotenoidov viac, než zdravím nabitá mrkva. Plody goji obsahujú celkom 18 druhov aminokyselín, z tohto opisu je 8 esenciálnych, ktoré si náš organizmus nedokáže sám vytvoriť (arginín, histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, taurín, treonín, tryptofán, valín), ďalej minerály a stopové prvky (zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén, fosfor a ďalšie), karotenoidy (beta karotén, zeaxantín, luteín, lykopén a ďalšie), vitamíny (B1, B2, B6, C a E), betaín, polysacharidy ( tzv. Lycium polysacharidy), steroidy, alkaloidy a ďalšie látky.

Goji a jej  účinky:

  • Podľa čínskej medicíny dokáže Goji predĺžiť život a spomaliť proces starnutia, je to silný antioxidant
  • pravidelná konzumácia plodov Goji výrazne posilňuje obranyschopnosť a imunitu tela
  • užíva sa na liečbu rakoviny, znižuje riziko jej vzniku a napomáha zastaviť rast nádoru
  • Goji zlepšuje pamäť
  • pomáha uľaviť od bolestí hlavy a od závratov, od bolestí v chrbte, v nohách, v kolenách
  • Goji zlepšuje krvný obraz
  • znižuje krvný tlak, napomáha ho udržať v správnej rovine, posilňuje srdce
  • posilňuje činnosť pečene a obličiek
  • Goji napomáha udržať normálnu hladinu cukru a tuku v krvi a znižuje cholesterol
  • znižuje žalúdočnú činnosť pri atropickom zápale žalúdka
  • Goji posilňuje a zlepšuje zrak, upokojuje podráždené oči
  • pôsobí proti chronickému kašľu
  • je účinným prostriedkom pri neplodnosti
  • Goji podporuje sexuálne funkcie a lieči sexuálne dysfunkcie
  • zlepšuje činnosť čriev
  • Goji vylaďuje menštruačný cyklus, pomáha pri menopauze
  • pôsobí protizápalovo

Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie väčšiny z týchto blahodarných účinkov stačí konzumovať asi 30 gramov sušenej kustovnice čínskej denne.

Goji a jej miesto v kuchyni

Ak kupujeme goji, buďme vskutku ostražití, lebo jej neprospieva nešetrné cestovania a následne aj skladovanie v nepriepustných obaloch. Ľahšie tak podlieha plesni, ktorá je charakteristická svojím zeleným sfarbením na jednotlivých plodoch. Takto napadnuté goji určite nekonzumujme, odniesla by to predovšetkým pečeň. Goji potom skladujte vo vymytých a dobre vysušených dózach, bez prístupu vzduchu. Pre lepší efekt je možné presypať do nádoby a skladovať v chladničke.
Goji možno pridať do vlažných čajov, nechať napučať a následne vypiť. Získame tak pocit vlažného čerstvého ovocia, ktoré vysušením stratilo všetku svoju šťavnatosť. Alebo si ju dávajte do raňajkovej kaše, do dezertu, prípadne ním zdobím torty, RAW koláčiky atď.

V súčasnej dobe sa Goji konzumuje vo forme šťavy s príjemnou sladkokyslou chuťou. Táto šťava je pripravená na okamžitú konzumáciu pridaním do čistej vody, alebo do čaju.

Doporučujeme: Goji šťava Advance BIO ktorá je vyrobená v Nemecku, vďaka čomu je garantovaná vysoká kvalita spracovania. Celý proces spracovania je maximálne šetrný, tak aby bola zachovaná vysoká biologická aktivita v nej sa nachádzajúcich látok. Kvalita surovín a celého výrobného procesu je garantovaná certifikáciou BIO - konkrétne certifikáty Naturland a CN-BIO (CERES). Kontrolované podmienky pestovania zaručujú čistotu finálnej suroviny bez obsahu kontaminujúcich látok.


Užívanie a dávkovanie Goji šťava Advance BIO

Užívajte 2× denne 30 ml. Pred použitím pretrepte. Môžete užívať samotné, zmiešané s vodou alebo ovocnou šťavou.