Mastné kyseliny - Omega 3,Omega 6

Omega 3 mastné kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny sa v súčasnosti veľmi často spomínajú. Avšak, aj napriek tomu nikto z nás neprijíma ich dostatočné množstvo.

Prečo je to zlé a čo s tým robiť?

zdroj: Pixabay

Čo sú to omega 3 mastné kyseliny?

Omega 3 mastné kyseliny sú tzv. nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou tuku. Nenasýtene neznamená, že majú hlad, ale že obsahujú dvojné väzby. Je to teda čisto chemický výraz.

Omega 3 patrí k látkam, ktoré si naše telo nedokáže vyrobiť a musíme ich prijímať v strave. Sú súčasťou bielkovín, a niekedy sa volajú aj esenciálne.

Mimo omega 3 mastných kyselín prijímame tiež tzv. omega 6 mastné kyseliny.

Omega 6 mastné kyseliny sú pre naše telo tiež nevyhnutné. O ich prospešnosti je dôležitý ich vzájomný pomer.

Medzi rozhodujúce omega 3 mastné kyseliny patria tvz. EPA a DHA. Tieto sa nachádzajú v každej našej bunke a plnia mnoho funkcií.

Zdravotné účinky omega 3 mastných kyselín:

  • sú potrebné pri výrobe mnohých látok. Chémia týchto látok je veľmi zložitá, preto sa uspokojíme s výslednými efektmi, ktoré omega 3 mastné kyseliny prinášajú,
  • podieľajú sa na prevencii srdcovo-cievnych ochorení, pretože znižujú hladinu "zlého" cholesterolu a tukov v krvi. Naopak podporujú tvorbu "dobrého" cholesterolu. Prispievajú tak ku znižovaniu rizika infarktu a mŕtvice,
  • pôsobia protizápalovo, obmedzujú bolesti pri zápaloch kĺbov, zmierňujú menštruačné bolesti a zvyšujú imunitu,
  • zlepšujú stav pri autoimunitných ochoreniach (napr. Lupus erythematodes, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, reumatoidná artritída),
  • majú priaznivý účinok na nervovú sústavu a mozgovú činnosť. Pozitívne pôsobia na psychiku človeka, najmä pacientov s mániodepresívnou psychózou a schizofréniou.
  • majú tiež priaznivý vplyv na pamäť a pravdepodobne tiež pomáhajú pacientom s Alzheimerovou chorobou.

Omega 3 sú tiež dôležité pre tehotné mamičky, ovplyvňujú zdravý vývoj mozgu a očí plodu a tiež znižujú riziko predčasného pôrodu.

Vykazujú aj protinádorový efekt, uplatňujú sa najmä v prípade rizika rakoviny prsníka a prostaty.


Príklady chorôb a stavov, pri ktorých je vhodné omega 3 mastné kyseliny užívať:

  • ateroskleróza,
  • infarkt,
  • mŕtvica,
  • zvýšený cholesterol a problém s krvným tlakom,
  • rakovina prsníka a prostaty,
  • zápaly kĺbov, autoimunitné choroby,
  • tehotenstvo,
  • menštruačné kŕče,
  • depresie,
  • zvýšený fyzický a psychický stres.


zdroj: Pixabay

 Omega 3 mastné kyseliny a športovci

Omega 3 mastné kyseliny sú veľmi prospešné aj pre športovcov. Počas intenzívneho fyzického tréningu sa v tele tvoria prozápalové látky, ktoré brzdia regeneračné procesy v tele. Tie môžu nakoniec vyústiť v pretrénovanie, zranenie alebo aj ochorenie. Zachovávajú rovnováhu medzi týmito látkami a znižujú tak riziká zdravotných komplikácií, ktoré z tréningov často plynú.

Ak sú tieto mastné kyseliny konzumované s dostatočným množstvom bielkovín a sacharidov, prispievajú k ochrane a rastu svalovej hmoty. Laicky povedané je to tým, že zvyšujú využitie živín v potravinách.

Ak patríte k intenzívne trénujúcim športovcom, omega 3 pre vás vytvára veľmi efektívny spôsob, ako predchádzať zdravotným komplikáciám.

Omega 3 mastné kyseliny v potravinách

Mastné kyseliny EPA a DHA sú obsiahnuté v tukoch, väčšinou v morských rybách. Najvyššie množstvo omega 3 obsahujú:

  • losos,
  • sleď,
  • tuniak,
  • sardinky alebo makrela.

100 g tejto ryby poskytuje cca 1-1,5 g mastných kyselín.


Omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA si naše telo dokáže vyrobiť tiež z jednej mastnej kyseliny, ktorá sa nachádza v:

  • konopnom alebo ľanovom oleji,
  • chia semiačkach,
  • avokáde,
  • morských riasach
  • a vo vlašských orieškoch.

Ak neholdujete rybám, môžete pridať tieto potraviny do každodenného jedálnička.

V našich geografických podmienkach prevláda konzumácia tukov s nie príliš zdravými mastnými kyselinami, ku ktorým patria aj omega 6.



Omega 6 mastné kyseliny

Omega 6 mastné kyseliny sa nachádzajú takmer vo všetkých priemyselne spracovaných rastlinných tukoch a olejoch (slnečnicový, palmový, kukuričný, sójový atď.)

O tom, či budú stravou prijímané tuky s obsahom nenasýtených mastných kyselín pozitívne pôsobiť, rozhoduje ich vzájomný pomer medzi omegou 6 a omegou 3 mastnými kyselinami. Správny pomer by mal byť 4:1. Častou konzumáciou olejov, stužených tukov či margarínov sa tento pomer blíži napríklad až na 20:1.

Takto vysoká prevaha omega 6 mastných kyselín v tele podporuje zápaly a zvyšuje riziko už spomenutých civilizačných ochorení (ateroskleróza, infarkt, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, obezita, rakovina).

Ak nemáte často na tanieri rybu, chia semiačka, vlašské orechy, ľanový či konopný olej, a často používate rastlinné tuky a oleje (najmä slnečnicový), vážne uvažujte o zmene jedálnička alebo o suplementáci omega 3 mastných kyselín pomocou výživových doplnkov.

Odporúčame: Omega Advance ktorý obsahuje vysokokoncentrovaný rybí olej MEG-3 od švajčiarskej spoločnosti DSM najvyššej kvality a čistoty s vysokým obsahom omega-3. Jedna kapsula pokryje dennú dávku omega 3 mastných kyselín. Neobsahuje lepok, laktózu ani mliečnu bielkovinu.