Spirulina

Spirulina - zdroj vitality a energie

Jednou z tzv. zelených potravín, s ktorou sa stretávame v rôznych prírodných prípravkoch, je spirulina. Obsahuje veľké množstvo bielkovín (proteínov) a je radená medzi potraviny s najvyšším obsahom bielkovín. Pre vegetariánov a vegánov predstavuje náhradu za proteínové prípravky zo živočíšnych zdrojov.

Spirulina - čo to je?

Dôležité je upozorniť, že spirulina nie je riasa, ako sa niektorí domnievajú, ale sinica. Jej latinský názov je Arthrospira a patrí do rodu Oscillatoriales. Jej vlákna sú stočené v ľavotočivou skrutkovici. Tieto sinice môžeme nájsť najmä v jazerách v tropických a subtropických oblastiach , kde ku svojmu životu potrebujú vo vode vysoké pH a obsah uhličitanov a hydrogénuhličitanov.

Spirulina je teda sladkovodná sinica. Existuje viac druhov tejto sinice. Druh Arthrospora platensis sa vyskytuje v Afrike, Ázii a Južnej Amerike, zatiaľ čo Arthrospora maxima si obľúbila strednú Ameriku.

Prirodzený výskyt týchto siníc by nepokryl požiadavky trhu, preto sa pestuje. Najväčším pestovateľom tejto sinice je Japonsko.

Spirulina - čo všetko obsahuje.

Spirulina obsahuje najmä vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, vitamín C, vitamín D, vitamín A a vitamín E a karotény. Dôležité je, že obsahuje veľké množstvo bielkovín (proteínov) a zaraďujeme ju medzi potraviny s najvyšším obsahom bielkovín. Pre vegetariánov a vegánov predstavuje náhradu za proteínové prípravky zo živočíšnych zdrojov. Taktiež obsahuje minerály, stopové minerály, bunkovej soli, rastlinné živiny a enzýmy, rovnako ako významné množstvo chlorofylu a ďalších prospešných farbív, ako je napríklad málo známy fykocyanín. Tieto farbivá hrajú dôležitú úlohu pri fotosyntéze (chlorofyl zabezpečuje príjem svetelnej energie potrebnej na fotosyntézu). Fykocyanín je modré až modrozelené farbivo s výraznou antioxidačnou a protizápalovou aktivitou. Ďalej má pozitívne účinky na obličkové ochorenia, pretože znižuje množstvo toxických látok v obličkách. Ďalej chráni obličky pred chemickými látkami, obsiahnutými napríklad v liekoch alebo potravinách, zvyšuje obranyschopnosť či prispieva k rýchlejšiemu hojeniu rán.

Porovnanie spirulina a chlorella.

Čo majú spoločné a čím sa líšia? Chlorella je na rozdiel od spiruliny riasa. Obe majú spoločné iba to, že získavajú energiu pomocou fotosyntézy, ale inak to sú dve odlišné skupiny organizmov. Obe rastú v teplých vodách, sú umelo pestované a potrebujú pre svoj dobrý rast výrazný slnečný svit po dobu minimálne 12 hodín denne. Ako chlorella, tak aj spirulina majú zelenú až zelenomodrou farbu. Pre obe je tiež spoločné, že rozomletý prášok sa finálne spracuje na tablety. Spoločne patria medzi antioxidanty, ktoré pomáhajú odbúravať z organizmu negatívne pôsobiace voľné radikály a iné toxické látky. Obe dodávajú pre ľudské telo dôležité látky, ktoré väčšinou v strave chýbajú, obsahujú veľké množstvo aminokyselín, minerálov a vitamínov (aminokyselín má chlorella o trochu väčší podiel).

Tým sú však spoločné vlastnosti u konca. Chlorellu ako riasu by sme zaradili medzi jednoduché rastliny, zatiaľ čo sinice Spirulina by patrila skôr do skupiny baktérií.

Bunková stena spiruliny na rozdiel od chlorelly je vytvorená z polysacharidov, ktoré sa bez problémov rozkladajú v našom žalúdku za pomoci tráviacich enzýmov. Z tohto dôvodu nie je potrebné mlieť spirulinu na tak jemný prášok ako chlorellu.

Pri oboch látkach sú rozdiely aj v zložení. Chlorella má na rozdiel od Spiruliny vysoké množstvo vitamínu K, obsahuje fosfor, tryptofán či kyselinu pantoténovú, ktoré vo Spiruline nie sú. Spirulina obsahuje naopak už spomínaný fykocyanín, látku, ktorá s ďalšími látkami, ako je železo, kyselina listová či vitamínom B12, podporujú zdravú krvotvorbu. Preto je vhodnejšie pre chorých s anémiou (chudokrvnosťou). Chlorella je lepšia na regeneráciu či doplnenie živín, detoxikáciaciu organizmu, pomáha pri diabete, spirulina je zase o niečo vhodnejšie pre posilnenie vitality, nárast svalovej hmoty, zvýšenie metabolizmu, pozitívne pôsobí na gastrointestinálny trakt a je toužitočný doplnok pri diétnych kúrach. Obe majú spoločné to, že zvyšujú odolnosť voči infekciám a vírusom, fyzickú i psychickú výkonnosť organizmu, regulujú hladinu krvného tlaku, cukru a cholesterolu v krvi.


Doporučujeme: Spirulina Advance Bio kvalita lebo obsahuje 100 % čistú spirulinu prémiovej kvality. Tablety sa šetrne lisujú a neobsahujú žiadne spojivá ani ďalšie prídavné látky. Kvalita surovín a celého výrobného procesu je garantovaná certifikáciou BIO - konkrétne certifikáty Naturland a CN-BIO (CERES). Kontrolované podmienky pestovania zaručujú čistotu finálnej suroviny bez obsahu kontaminujúcich látok.

Spirulina Advance - pestovane a spracovanie

Naša spirulina je tej najvyššej kvality. Pestuje sa v čistom prostredí na ostrove Hainan v juhovýchodnej Ázii. Teplo, priezračne čistá voda a extrémne silný slnečný svit 12 hodín denne zaručujú optimálne podmienky na rast spiruliny. Kontrolované podmienky pestovania zaručujú čistotu finálnej suroviny bez obsahu kontaminujúcich látok.


Spirulina  Advance - optimálne skladovanie

Pre zachovanie vysokej kvality spiruliny je dôležité aj jej skladovanie. Od ukončenia výroby je preto spirulina uchovávaná za optimálnych skladovacích podmienok, ktoré zaručujú zachovanie stálej kvality.