Vitamín A 

Vitamín A - popis

Vitamín A (retinol, betakarotén) si telo nevie samo vytvoriť, preto sa musí dodávať potravou. Potraviny živočíšneho pôvodu obsahujú vitamín A vo forme retinolu a dehydroretinolu, kým v potravinách rastlinného pôvodu sa vitamín A nachádza vo forme alfakaroténu, betakaroténu, gamakaroténu a kryptokaroténu. Ak má organizmus k dispozícii dostatočné množstvo karoténu, môže si vitamín A vytvoriť aj sám. Vitamín A je nevyhnutný na udržanie celkového dobrého zdravotného stavu.

Vitamín A existuje v dvoch formách, ako vitamín A1 (retinol), a vitamín A2 (3-dehydroretinol). Vitamín A je známy hlavne svojím vynikajúcim účinkom na zrak, pretože je nevyhnutný pre správnu tvorbu zrakového pigmentu, ktorý zaručuje dobré videnie i za šera a dobré videnie farieb (beta karotén, lykopén - červená a oranžová farbivá). Ak je ho v tele nedostatok, môže spôsobovať šeroslepotu alebo farbosleposť, pri naozaj veľkej avitamninóze (najmä u detí) môže dôjsť až k úplnej strate zraku, ďalej choroby očnej rohovky, ale aj vysychavosť kože a je nevyhnutný pre správny rast detí. Beta karoténom sa nemožno predávkovať, neničí sa varením a okrem toho pôsobí veľmi antioxidačne, proti voľným radikálom a ochraňuje pokožku pred negatívnymi účinkami slnečného žiarenia.

Beta-karotén je tzv. provitamín, z ktorého si náš organizmus môže sám vytvoriť vitamín A. Ak sa beta-karotén dostane do nášho tela (najmä prostredníctvom ovocia a zeleniny), tak sa telo samo rozhodne, či ho prijme a vytvorí z neho vitamín. To podľa toho, aký je zrovna stav vitamínu A v našom tele. Ak je ho dostatok, telo ho ako vitamín A neprijme.

Vitamín A - účinky

Vitamín A pôsobí preventívne pred vznikom rakoviny, podporuje liečbu pri emfyzému pľúc, rôznych dýchacích a kožných ťažkostiach (starecké škvrny, akné, vyrážky), pôsobí proti unaveným očiam, na správnu funkciu najmä pohlavných slizníc, ale aj dýchacieho, tráviaceho a močového traktu, ovplyvňuje tvorbu spermií, vajíčok a správny vývoj plodu, ale užívanie tohto vitamínu v tehotenstve by sa malo konzultovať s lekárom. Pri vonkajšej aplikácii pôsobí priaznivo aj na akné, vrásky, vredy, udržuje zdravú pleť, zuby a vlasy. Jeho typické zafarbenie do červena či oranžova si možno všimnúť najmä u ovocia a zeleniny, akými sú napríklad karotka, marhule, papája, mango, nektarinky, broskyne a pod.

Funkcie vitamínu A:

  • Vitamín A je nevyhnutný na rast telesných tkanív a rozmnožovanie buniek. Pomáha pokožke, aby bola zdravá, mäkká a hladká. Chráni sliznicu úst, nosa, hrdla, pľúc, tráviaceho traktu a močových ciest a tým zabraňuje infekciám. Ak chýba vitamín A, membrány buniek týchto slizníc tvrdnú a prepúšťajú mikróby dovnútra organizmu.

  • chráni telo ako antioxidant pred útokmi voľných radikálov zo znečisteného vzduchu, vody a stravy

  • chráni oči pred šeroslepotou, slabým zrakom a a makulárnou degeneráciou u starších ľudí

  • Vitamín A sa zúčastňuje na tvorbe kostí a zubov

  • zlepšuje funkciu imunitného systému

  • Vitamín A znižuje riziko rakoviny pľúc a niektorých druhov rakoviny ústnej dutiny, čo potvrdilo mnoho výzkumov


Vitamín A spoločne s vitamínom E pôsobí ako prevencia vzniku rakoviny pľúc.

Nedostatok vitamínu A spôsobuje:

  • Viaceré štúdie a výskumy dokázali, že fajčiari, alkoholici, ľudia žijúci v znečistenom prostredí, ľudia s nízkokalorickými diétami, diabetici a ľudia trpiaci zníženou činnosťou štítnej žľazy potrebujú dopĺňať vitamín A. Nedostatok vitamínu A (hypovitaminóza) spôsobuje šeroslepotu, suchosť, zhrubnutie a popraskanie kože, závraty, kazivosť zubov, ochorenia ďasien a spomalený rast, zvyšuje náchylnosť na infekcie, znižuje čuchové schopnosti a chuť do jedla.

  • Ďalším vážnym problémom, ktorý svedčí o nedostatku vitamínu A, sú suché svrbiace a podráždené oči a zápal spojiviek. Chronický nedostatok vitamínu A môže spôsobiť aj úplnú slepotu

  • Vznik abscesov v uchu, zápal prínosových dutín, časté infekcie dýchacích ciest, kožné poškodenia, akné, hnisavý vred, ako aj úbytok telesnej hmotnosti môžu byť tiež príznakmi nedostatku vitamínu A

  • Suché vlasy a pokožka hlavy sú spôsobené nedostatkom vitamínu A a zároveň ak v strave chýba dostatočné množstvo bielkovín