Vitamín E 

Vitamín E je rozpustný v tukoch

Vitamín E je vitamín rozpustný v tukoch, ukladá sa najmä v tukovom tkanive, pečeni, svaloch a je významným antioxidantom, ktorý v našom organizme bojuje s voľnými radikálmi a tiež odbúrava nežiaduce škodliviny z pečene. Ak je v tele viac vitamínu E, zvyšuje sa aj potreba vitamínu A. Čím viac konzumujeme tuky, tým viac potrebujeme vitamín E, aby zabránil oxidácii krvných tukov, ktorá má za následok rôzne cievne a srdcové ochorenia. Okrem toho je vitamín E dôležitý tiež pre náš imunitný a nervový systém, oči, kožu a priaznivo ovplyvňuje metabolizmus prostaty, omladzuje pleť, zlepšuje sexuálnu výkonnosť, podporuje hojenie rán a pozitívne tiež ovplyvňuje "zlý" cholesterol v krvi a pôsobí proti ochoreniam spôsobeným zlou cirkuláciou krvi a pôsobí proti "návalom" v období menopauzy a tiež upokojuje predmenštruačný syndróm, preventívne pôsobí proti predčasným pôrodom, reguluje hladinu cukru v krvi a zlepšuje kvalitu spermií, čím zvyšuje mužskú plodnosť.

Odporúčané denné dávkovanie by malo byť minimálne 10-20 mg denne a nachádza sa v potravinách ako sú orechy, ovsené vločky, špenát, mak, mlieko, mäso, avokádo, rôzne semienka, sójové oleja a oleja z obilných klíčkov. Zhoršená absorpcie tohto vitamínu sa môže objaviť u ľudí, ktorí požívajú tabakové výrobky a alkohol, alebo užívajú niektoré lieky napríklad lieky na zníženie hladiny cholesterolu v krvi, či žalúdočnej kyslosti.

Vitamín E - účinky

Ak je v tele nedostatok vitamínu E, môže sa prejaviť rôznymi ochoreniami, akými sú napríklad Alzheimrova a Parkinsonova choroba, epilepsia, chudokrvnosť, poruchy chôdze, porucha vstrebávania tukov a ochorení pečene a obličiek, žlčníkové kamene, šedý zákal, rôzne cievne a srdcové ochorenia, oslabenie celkového imunitného systému a obranyschopnosti organizmu, nervovosvalovou degeneráciu a môže spôsobiť tiež neplodnosť.

Predávkovanie vitamínom E v zásade nehrozí, ak sa to predsa len stane, môže sa objaviť ľahšia nevoľnosť, únava, alebo pocit slabosti. Ak je nadpriemerný príjem vitamínu E dlhodobý, môže narušiť vstrebávanie vitamínu K a tým prispieť k zhoršeniu krvnej zrážanlivosti.

Vyššia potreba vitamínu E sa udáva u športovcov, ktorí vykazujú vyššiu fyzickú záťaž, ďalej v tehotenstve, v starobe a pri niektorých ochoreniach zažívacieho traktu.

Aby ste mali v tele dostatok vitamínu E, stačí si dať občas len tak na chuť hŕstku orieškov a dodávka potrebného množstva vitamínu bude zaistená.

Liečivé účinky vitamínu E:

  • Neutralizuje nestabilné voľné radikály v tukoch tkanivách a telových tekutinách a týmto ich chráni pred poškodením
  • Vitamín E vplýva aj na iné antioxidanty v tele a chráni organizmus pred prekyslením
  • Vitamín E spomaľuje starnutie buniek
  • Pomáha stabilizovať bunkové membrány
  • Vitamín E znižuje riziko rakovinových ochorení
  • Vitamín E pomáha udržiavať zdravé srdce
  • Vitamín E je nevyhnutný pre červené krvinky, pretože podporuje dýchanie buniek a prečisťovanie pľúc
  • Pomáha pri zásobovaní krvi kyslíkom, ktorý sa následne transportuje do srdca a iných orgánov tela, čím znižuje únavu
  • Posilňuje steny krvných vlásočníc a chráni červené krvinky pred škodlivými toxickými látkami v organizme
  • Vitamín E rozpúšťa krvné zrazeniny a zabraňuje ich vytváraniu